15.08.2016
Pome.sk

Novinky zo Slovenského Freestyle Teamu pre sezónu 2016/17

Slovenskí freeskieri prinášajú zopár noviniek. Nielen v teame, ale aj v príprave na zimné olympijské hry. Čo ich v sezóne čaká, kam sa chystajú a ako to vnímajú? 

Hlavnou zmenou oproti minulému roku je zmena zostavy. Slovenský freestyle team budú reprezentovať Zuzana Stromková (team A), Richard Jurečka (team B) a Pavol Kuric (juniori). Čaká ich náročná zima, kde bude priorita kladená okrem domácich majstrovstiev hlavne na naplánovaných, vybraných 10 pretekov Svetového pohára + Majstrovstvá sveta. Tieto sa skladajú z pretekov slopestyle spolu s bigairom a bigair samostatne.

O tom, že to bude náročná sezóna svedčí fakt, že sa začínajú zbierať body pre nomináciu na ZOH 2018. Tie sa konajú v PyeonChang v Južnej Kórei a nominuje sa ne celkovo 30 chlapov a 24 žien. ,,V narastajúcej konkurencii bude našou hlavnou prioritou nazbierať dostatok bodov, aby sme miesto na olympiáde mohli znovu obhájiť,'' približuje tréner Tomáš Murgáč. Jednotlivé preteky, na ktorých sa body zbierajú, sa nachádzajú v rôznych krajinách Európy, USA či Kanady. 

Mapa pretekov

Zuzana Stromková patrí k svetovej špičke a na otázku, či cíti určitý tlak, odpovedá: ,,Tlakom sa snažím vyhnúť a tiež sa snažím vnímať to ako doposiaľ. Mám pred sebou ciele a viem, že mi treba ešte veľa trénovať, aby som to dotiahla tam kde chcem.'' S úsmevom však dopĺňa, že všetko nové ju posúva ďalej a preto sa teší na to, čo príde. 

Trénovanie na svetové poháre vníma Richard Jurečka podobne: ,,Momentálne prebieha letná príprava, ktorá je pre mňa kľúčová. Mávam aj štvorfázové tréningy pod profesinálnym vedením trénerov zo Silového inštitútu. Už po pár týždňoch som zaznamenal veľký nárast sily na správnych miestach, čo som okamžite bol schopný preniesť na lyže. Odzkadlilo sa to v nových trikoch, ktoré som sa stihol za tak krátku dobu naučiť.'' 

Freeskiingové preteky sa budú konať aj na Slovensku. Opäť pôjde o Slovenský pohár a Majstrovstvá Slovenskej republiky (MSR).
MSR budú tentokrát pod hlavičkou FIS, čo pre jazdcov znamená zriadenie si tzv. FIS Code pre registráciu v systéme FIS. Konkrétne miesta pretekov a dátumy budú upresnené pred začiatkom zimy.

 Zuzana Stromková

Freeskiing:

Tiež sa môžeme stretnúť s názvom freestylové lyžovanie alebo newschool lyžovanie. Je to stále pomerne nová lyžiarska disciplína.
Delí sa na niekoľko kategórii ako slopestyle, big air, u-rampa či freeride.
Na Slovensku spadá pod Úsek akrobatického lyžovania Slovenskej lyžiarskej asociácie. Reprezentačný tým má momentálne troch jazdcov, sú nimi Zuzana Stromková (team A), Richard Jurečka (team B) a Pavol Kuric (juniori).

V roku 2011 bola práve kategória slopestyle zaradená na Zimné olympijské hry v Sochi 2014, kde sme mali aj slovenské zastúpenie, Zuzanu Stromkovú a Natáliu Šlepeckú. Ďalšie ZOH sa odohrajú v Južnej Kórei v roku 2018, kde naši jazdci budú bojovať o kvalifikáciu.

Viac detailov o tomto športe je možné nájsť na tomto odkaze.

 

Článok prevzatý zo slovak-ski.sk. 

Text: Petra Jurečková

Fotky: facebookové profily Zuzany Stromkovej a Richarda Jurečku

Richard Jurečka

 

Richard Jurečka

 

Tagy

Jooooin & ride!

Ale no taaak! nerob si prdel... Supeeer! si prihlásený do newslettera

Eventy

Pridaj event

News feeds

Go to top Go to top