05.08.2016
Pome.sk

Riversurfy od Demon boards ťa zabavia na fanatických vlnách

,,Surf the river of your life’’ 

Pod týmto heslom vyrába slovenská firma Demon boards surfy na riversurfing. Čo to znamená a ako sa taký surf vôbec vyrába? Na to sme sa spýtali priamo Joža Vengloša, co-foundera a Demon shapera.

,,Riversurfing je surfovanie na stacionárnej vlne, ktorú vytvára rieka alebo prúd vody o prekážku pod vodou. Jazdí sa buď na prírodných vlnách na rieke alebo, vytvorených ako je napríklad v Čunove alebo bazénoch, napríklad vo Viedni,’’ vraví Jožo.

 

Maroš Nemec v Rakúsku

 

Firma vznikla v roku 2012 a stáli pri nej Jožo a Robo Jedlička. Demon boards je prvá firma na Slovensku vyrábajúca tento typ surfov. 

Nápad prišiel po výstavbe vlny v Čunove, keď si tam chceli chalani jazdiť, ale nemali na čom. ,,Oceánske dosky na to neboli vhodné,’’ upresňuje. Osadenstvo firmy je skromné, pracuje tam hlavne Jožo s prípadnou výpomocou.

Doska vyžaduje veľa starostlivosti, pretože sa ničí o kamene pod vodou a steny na vlne, čo je najväčší problém riversurfingu. V Demon boards preto experimentujú s novými materiálmi pre dosiahnutie čo najlepšieho výsledku pre surfera. ,,Najpoužívanejšie sú klasické sklolaminátové dosky, ale my sa ich snažíme vystužiť buď kevlarom alebo karbónom. Čiže riversurfer by mal mať v zásobe epoxid na opravu,’’ dodáva s úsmevom. 

Samotný surf sa skladá z jadra, čo je väčšinou pena či už polyuretanova alebo polystyren. ,,Viac používame polyureten, lebo ak sa do dosky urobí diera, nenasiakne toľko vodou.’’ 

Proces tvorby potom prebieha v niekoľkých krokoch. Pena sa vytvaruje do požadovaného tvaru a na ňu sa pridajú vlákna. Tie môžu byť sklenené, karbónové alebo ďalšie. Na to sa naleje epoxid a nechá sa vytvrdnúť. Po následnom vybrúsení je doska hotová. V ideálnych podmienkach trvá výroba dva až tri týždne. 

 

Dosky v procese výroby

 

Hotový surfboard

 

Každá vlna je iná a preto sa na ňu používa iná veľkosť a tvar dosky. Tak isto záleží na jej sile. Na prírodné vlny sa používajú väčšie dosky, no napríklad do Čunova stačí veľkosť približne od 5’2’’ do 5’8’’. Najobľúbenejša doska od Demon boards je model Big boy.

,,Najskôr sme robili dosky len pre nás, ale postupne ich chceli aj kamaráti a ďalší ľudia, čo objavili riversurfing. Tak sa z toho stala takáto malá manufaktúra. Už som vyrobil aj dáke tie oceánsky surfy, tie sú odskúšané na vlnách v Peru a vo Francúzsku. Dosky sa snažím vyrábať čo najlepšie a samozrejme najlacnejšie, aby boli dostupné čo najviac riversurferom. Predávame ich hlavne doma na Slovensku a v Rakúsku.’’ zhrňuje. 

 

Umelá vlna v Čunove

 

Plány do budúcna budú záležať hlavne na uberaní sa športu a neposledne na chuti pokračovať ďalej. Pri otázke na najväčší úspech firmy nezaváha: ,,Je to vtedy, keď dosky fungujú a ľudia sa na nich zabávajú.’’

Na Slovensku sa dá riversurfing vyskúšať na akejkoľvek rieke, kde sa vytvorí vlna. To však záleží hlavne od počasia. Asi najznámejšia umelá vlna je potom práve na divokej vode v Čunove. 

A aká je Jožova najobľúbenejšia destinácia? ,,Všade tam, kde si človek dobre zasurfuje :).’’

  

Text: Petra Jurečková

Fotky: facebook Demon boards 

 

Tagy

Jooooin & ride!

Ale no taaak! nerob si prdel... Supeeer! si prihlásený do newslettera

Eventy

Pridaj event

News feeds

Go to top Go to top